Kuru Üzümde 2022-2023 Sezonu Açıldı - Haberler - Cengiz ERGÜN
02.09.2022 16:58

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü Sezonunun Açılışı ve Geleneksel İlk Çekirdeksiz Kuru Üzüm Töreni’ne katıldı. İlk kuru üzümünün sembolik olarak 3 bin 500 TL'den satıldığı törende konuşma yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, sezonun tüm üreticiler için hayırlı ve bereketli olmasını temenni etti.

 

Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü'nde 2022-2023 sezonunun açılışı ve geleneksel İlk Çekirdeksiz Kuru Üzüm Töreni, Kurşunlu Han'da gerçekleştirildi. Törene AK Parti Manisa Milletvekilleri Murat Baybatur ve Tamer Akkal, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Manisa Vali Yardımcıları Aydın Memük ve Mevlüt Özmen, Şehzadeler Kaymakamı Cemal Hüsnü Çaykara, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, AK Parti İl Başkanı Salih Hızlı, İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, oda başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile üreticiler katıldı. Tören için ilk çekirdeksiz kurumu üzümü Ticaret Borsasına Nuriye Mahallesi'nden Vahit Gülten tarafından getirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Manisa Ticaret Borsası'nın faaliyetlerini içeren video gösterimi yapıldı. Programın açılış konuşmasını Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap gerçekleştirdi. Sultani çekirdeksiz üzümünün Türkiye'nin en önemli milli gelir kaynaklarından olduğunu belirten Sadık Özkasap, 2022-2023 çekirdeksiz kuru üzüm sezonunun herkese hayırlı olmasını temenni etti.

"Çiftçimizin Yüzünü Güldürüyoruz"

Programda Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de söz aldı. Sezonun tüm üreticilere hayırlı ve bereketli olmasını temenni eden Başkan Ergün, "Hepinizin malumu olduğu üzere Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 20 Ağustos’ta şehrimize teşrif ederek, Sultani çekirdeksiz kuru üzüm TMO alım fiyatını 27 lira olarak açıkladı. Açıklanan bu rakamın çiftçimize hayırlı olmasını diliyor, ürünlerinizin bol, kazançlarınızın bereketli olmasını temenni ediyorum. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Köylü milletin efendisidir’ anlayışıyla tarımsal ve kırsal kalkınmaya yönelik önemli projeleri hayata geçirdik. Spil Dağı’nın eteklerine kurulu, bereketli Gediz Ovası’na sahip ve ülkemizin gıda ambarı güzel Manisa’mızda üreticilerimize önemli destekler veriyoruz. Yalnızca bu yıl, tam 70 milyon TL gibi bir kaynak ayırarak çiftçilerimizin destekçisi oluyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz işbirliğiyle ortaya koyduğumuz örnek çalışmalarla çiftçimizin yüzünü güldürüyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediyesi'nin Kırsala Sağladığı Destekleri Anlattı

Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak 3 milyon 420 bin lira bedelle 10 bin üreticiye 100 bin adet üzüm sepeti dağıttıklarını ifade eden Başkan Ergün, "Manisa’mızın bereket sembolü olan üzüm üreticilerimize çorbada tuzumuz olsun anlayışıyla katkıda bulunduk. Üzüm bağlarını salkım güvesinden korumak için de Ahmetli ilçemizdeki bağlaraİl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz işbirliği ile feromon tel tuzak asımı yaptık. Geçtiğimiz günlerde arkadaşlarımız yaptığı incelemede tel tuzakların salkım güvesine karşı başarılı olduğunu teyit ettiler. Hayırlı uğurlu olsun. Zeytin üreticilerimize 6 milyon 400 bin TL yatırımla 72 bin adet zeytin kasası dağıtacağız. Zeytin kasalarını Eylül ayı başından itibaren çiftçilerimize teslim etmeye başlayacağız. Meyve Yetiştiriciliğini Geliştirme Projemizle, üreticilerimize 350 bin adet zeytin, ceviz, badem, ayva, Trabzon hurması, incir, kayısı ve menengiç fidanı dağıttık. Bu yıl da 150 bin adet fidanı daha üreticilerimize vereceğiz. Üretimin devamı ve sürdürülebilirliği için 3 milyon 120 bin liralık katkıyla 4.213 üreticimize 291 ton gübre desteği verdik. Seracılığın Geliştirilmesi Projemiz kapsamında o dönemin parasıyla 7 milyon lira gibi bir bedelle 324 adet sera desteği sağladık. Bunun yanı sıra çilek üreticilerimize agril örtü desteği ve doğa olayları nedeniyle seraları zarar gören üreticilerimize sera naylonu desteği sağladık. Tarım İl Müdürlüğümüz işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinde Sürü İyileştirilmesi Projemiz kapsamında 340 adet damızlık koç ve 20 adet damızlık kıl keçisini üreticilerimize teslim ettik. Bu yıl da, 500 adet damızlık koçu üreticilerimize dağıtmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"Kurak Arazilerimizi Sulu Tarıma Açıyoruz"

Sulama desteği noktasında da Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Başkan Ergün, "13 adet tarımsal sulama göleti, 26 adet damla sulama tesisi, 12 adet tarımsal sulama amaçlı havuz ve 28 adet taral doldurma tesisi inşa ettik. Bununla birlikte 21 milyon lira gibi bir bedelle kurak arazilerimizi sulu tarıma açmak düşüncesiyle önemli adımlar attık. Bu kapsamda Soma, Kırkağaç, Ahmetli, Şehzadeler ve Gördes ilçelerimizde 1600 dönüm araziyi suyla buluşturduk. Ayrıca 30 adet taral doldurma tesisi yapıyoruz. Sulama kooperatiflerimize 48 bin metre boru desteği sağlayacağız. Alaşehir, Akhisar, Demirci, Kırkağaç ve Kula ilçelerimizdeki mahallelerimizde de betonarme su deposu ve tarımsal sulama havuzu yapacağız.Büyükşehir olmamızdan bugüne kadar 417 adet hayvan içme suyu göletini temizledik ve 170 adet yeni hayvan içme suyu göleti yaptık. Bu yıl da 30 adet yeni gölet yapımı ve 170 adet göletin temizliği noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Biyoteknik Mücadele ve Ekipman Desteklerimiz Sürüyor

Biyoteknik mücadele ve ekipman desteklerinden de bahseden Başkan Cengiz Ergün, "Sirke sineğine karşı 100 bin şişe elma sirkesi dağıttık. Üreticilerimizin belirli zamanlarda ihtiyaç duyduğu ve kişisel olarak satın alındığında maddi yük oluşturacak makine ve ekipmanları da envanterimize dahil ediyoruz. Bu bağlamda Selendi ilçemize 5 tonluk çiftlik gübresi dağıtma makinesi, Demirci ilçemize seyyar tohum eleme makinesi, Ahmetli ilçemize ultrasonik sensörlü 2 tonluk ilaçlama makinesi ve Kula ilçemize seyyar Koyun Yıkama Makinesini teslim ettik. Bunlara ek olarak Akhisar ilçemize gübre dağıtma makinesi ile Köprübaşı, Gördes ve Demirci ilçelerimizde ortak kullanılmak üzere koyun yıkama makinesi alacağız. Manisa Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz, Demirci Kaymakamlığımız, Demirci Belediyemiz, İlçe Ziraat Odası Başkanlığımız ve İlçe Tarım Orman Müdürlüğümüzün desteğiyle Demirci’de 4 milyon 207 bin TL yatırımla yapılan Tarım Ürünleri Merkezine de 1 milyon 307 bin lira tutarında finansal destek sağladık. Demirci ilçemizin tarımı açısından önemli bir tesis olan bu projemiz, yakın zamanda hayırlısıyla hizmete açılacak.Kırsal kalkınmayı sağlamanın sadece üreticimizi destekleyerek değil, aynı zamanda su kaynaklarını kirlilikten koruyarak, köylerimizin alt ve üst yapısını yenileyerek, ulaşım imkanlarını kolaylaştırarak ve yol ağlarını iyileştirerek mümkün olduğunun bilincinde projelerimizi ve desteklerimizi sürdürüyoruz" dedi.

 

Baybatur, Başkan Ergün'e Teşekkür Etti

AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur'da törende konuşma gerçekleştirdi. Sezonun tüm üreticiler için hayırlı olması dileyen Murat Baybatur, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'e de teşekkürlerini iletti. Baybatur, "Hakikaten sadece belediyecilik yapmıyor. Tarımsal faaliyetlerde de 17 ilçenin tamamında üretimle alakalı bir gayreti, desteği var. İnanıyorum ki bir makul proje olursa lisanslı depoculuk noktasında da hiç şüphesiz destek çıkacaktır" ifadelerini kullandı. Manisa Vali Yardımcısı Aydın Memük de yaptığı konuşma ile 2022-2023 çekirdeksiz kuru üzüm sezonunun herkese hayırlı olmasını temenni etti.

İlk Kuru Üzüm Satıldı

Programda son olarak Saruhanlı'ya bağlı Nuriye Mahallesi'nden Vahit Gülten isimli üreticinin yetiştirdiği ilk kuru üzüm açık arttırmayla sembolik olarak satıldı. Sezonun ilk kuru üzümleri 50 kilosu 3 bin 500 TL olarak üzere alıcı buldu. Törenin ardından AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, sezonun ilk kuru üzümünü yetiştiren üretici Vahit Gülten'e hediye takdiminde bulundu.

 

MHP Manisa Büyükşehir Bel. Bşk. CENGİZ ERGÜN
ZİYARETÇİ DEFTERİ
SERKAN BOZKURT
İZMİR
Bu sevda bitmez gönlümüz hesap birlikte
15.03.2024 16:44:25
Hıdır E.
MANİSA/ŞEHZADELER
benden tam destek sayın başkanım hayırlı cumalar
15.03.2024 14:34:46
Hasan Baki
MANİSA/ALAŞEHİR
yıl 2009 seçim öncesi 2 arkadaşınızla esnaf ziyareti yapıyordunuz. sevgi yolunda bizim dük...
30.06.2022 11:25:16
Copyright © 2018 Cengiz ERGÜN. All rights reserved.